Wanneer bellen

Wanneer bellen

In het begin van de zwangerschap krijg je van ons te horen wanneer je uitgerekende datum is. Deze datum ligt vast op het moment dat je 40 weken zwanger bent. Het is normaal om binnen 37 weken tot 42 weken te bevallen. Dat betekent dat een bevalling begeleid mag worden door een verloskundige.

Indien je vóór 37 weken of na 42 weken bevalt, is de gynaecoloog verantwoordelijk voor de begleiding van jouw bevalling.

Onderstaande belinformatie geldt vanaf een zwangerschapsduur van 37 weken:

  • Weeën: een wee is een pijnlijke samentrekking van de baarmoeder. Voor de meeste vrouwen een onbeschrijflijk gevoel dat je direct herkent wanneer het je zelf overkomt. Wanneer je weeën om de 3-4 minuten hebt, die een minuut lang aanhouden, kan dit zorgen voor ontsluiting, de zogenaamde ontsluitingsweeën. Je belt ons wanneer je gedurende twee uur lang weeën om de 3-4 minuten hebt, die per stuk een minuut lang aanhouden. Indien je al eens eerder bevallen bent, hoef je die twee uur niet af te wachten. Dan bel je na een uur of wanneer je eerder denkt ons nodig te hebben.
  • Vruchtwaterverlies: In de baarmoeder zit een grote hoeveelheid vruchtwater, omringd door stugge, elastische vliezen. Indien deze vliezen breken verlies je vruchtwater. Dit kan als een grote plons komen, maar ook druppelsgewijs. Wanneer je denkt dat je vliezen gebroken zijn bel je ons. Overdag bel je altijd meteen. 's Nachts bel je bij helder vruchtwater verlies, zonder weeën, pas in de ochtend. Indien je groen of bruin vruchtwater verliest bel je ook in de nacht meteen naar ons spoednummer.
  • Bloedverlies: Bij iedere bevalling hoort vaginaal bloedverlies. Toch bestaat er een groot verschil in de hoeveelheid bloedverlies. Slijmerig bloedverlies bijvoorbeeld tijdens het afvegen op het toilet is normaal. Indien je helderrood bloed verliest dat vergelijkbaar of meer is als een menstruatie bel je ons op.
  • Minder leven voelen: Na een termijn van 27 weken hoor je een kindje iedere dag te voelen. Indien dit niet het geval is laat je ons dit telefonisch weten. We doen dan een extra controle.
  • Ongerustheid of vragen: Indien je je ergens zorgen om maakt of dringende vragen hebt mag je ons altijd bellen.