Veel Voorkomende Vragen

Veel Voorkomende Vragen

Alle nieuwe ouders kampen met vragen. Alles is nieuw en een baby is zo klein; natuurlijk wil je het zo goed mogelijk verzorgen en beschermen! Om je een beetje op weg te helpen staan hier een aantal onderwerpen waar de meeste vragen over komen. Natuurlijk kun je met vragen ook altijd bij je kraamverzorgster of verloskundige terecht.

Huilen

Iedere baby huilt, de een meer dan de ander. Naarmate jij je baby beter leert kennen zul je verschil in de manieren van huilen ontdekken. Vanzelf ga je dan ook beter inschatten waarom jouw baby huilt.

Tot die tijd probeer je erachter te komen door een aantal zaken af te gaan. Kan hij/zij honger hebben? Moet de luier verschoond worden? Heeft het last van darmkrampen? Is de temperatuur goed?

Aan de hand van de antwoorden weet je wat je je baby kunt bieden om hem of haar te troosten.

Geel zien

De meeste baby's worden enkele dagen na de geboorte een beetje geel, ongeacht hun eigen huidskleur. Dit komt doordat een bepaalde afbraakstof (bilirubine) uit het bloed in de huid van de baby terecht komt. Dat kan meestal geen kwaad en gaat na een paar dagen vanzelf weer over. Soms kan de hoeveelheid bilirubine in het bloed zo hoog worden dat er hersenbeschadiging kan optreden. Daarom wordt de baby hier de eerste dagen goed op gecontroleerd. Indien de baby te geel is, kan de hoogte van de bilirubine getest worden met een huidtest of een bloedtest. Als de uitslag te hoog is, wordt de baby meestal in het ziekenhuis behandeld met lichttherapie.

Darmkrampen

Doordat er een omschakeling plaatsvindt van het drinken van vruchtwater naar (moeder)melk, moet het darmstelsel op een andere manier gaan werken. Dit kan zich uiten in darmkrampen. Vrijwel iedere baby krijgt hier last van, vaak op de vierde of vijfde dag in het kraambed. De symptomen zijn enorm huilen, tegen het krijsen aan, en het optrekken van de beentjes.

Darmkrampen zijn niet schadelijk en worden na een paar dagen vanzelf minder. Tot die tijd kun je je baby troosten door hem/haar op je vinger te laten sabbelen of een lekker warme hand op het buikje te leggen. Ook helpt het vaak om de baby met de buik op je onderarm te laten rusten en zachtjes op en neer te wiegen.

Temperatuur

Een pasgeboren baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet zo makkelijk reguleren als volwassenen. Daarom is het belangrijk deze de eerste week goed in de gaten te houden. De baby wordt dagelijks minimaal twee keer rectaal getemperatuurd. Een normale temperatuur is tussen de 36.5 en 37.5 graden celsius. Wanneer de lichaamstemperatuur te laag is probeer je het te laten stijgen door bijvoorbeeld extra kruiken te gebruiken of wat extra kleding, met name een mutsje, aan te trekken. Bij een te hoge temperatuur haal je juist een kruik weg of trek je wat kleding uit. De temperatuur zou een uur later beter moeten zijn.

Bij een temperatuur van 36.2 of lager, of 37.8 of hoger neem je altijd contact op met je verloskundige.

Naveltje

Direct na de geboorte wordt de baby los gemaakt door het doorknippen van de navelstreng. Vanaf dat moment moet de baby zichzelf voorzien van zuurstof . Het overgebleven navelstompje waar de klem aan zit heeft geen enkele functie meer. Dit gaat langzaam indrogen en valt na enige tijd vanzelf af. Dit kan al na vier dagen zijn, maar meestal gebeurt dit ongeveer een week na de geboorte. Tijdens het indrogen kan een naveltje erg gaan stinken. Dit is een normaal proces. Het is vaak het teken dat het niet meer zo lang zal blijven zitten. Soms gaat het loslaten van het naveltje gepaard met het verlies van een druppeltje bloed. Dit is niet erg. Veeg het weg met een gaasje en laat het verder opdrogen tot een korstje. Je hoeft het niet meer aan te stippen met alcohol, dit mag wel.