Echoscopie

Echoscopie

Alle vier de verloskundigen binnen onze praktijk zijn tevens echoscopist. Wij maken zelf verscheidene echo's tijdens de zwangerschap.

In de zwangerschap kunnen de volgende indicaties voor echo's voorkomen:

  • Intacte zwangerschap: vanaf 7 weken zwangerschap is het mogelijk de hartslag van het embryo op echo te zien. Als je je onzeker voelt of er een hartje klopt, kunnen we, al eerder dan de termijnecho, een vroege echo bij je maken. Verloskundig gezien is het geen noodzakelijke echo, we bieden deze echo aan op indicatie: ter geruststelling en ter bevestiging van de zwangerschap. Als je graag wil dat we deze echo bij je maken, geef dat dan aan als je je bij ons inschrijft, dan plannen we een afspraak. Deze echo kan niet via de buik, en zullen we daarom altijd vaginaal maken.
  • Termijnecho: dit is een echo in het begin van de zwangerschap, liefst tussen 10 en 12 weken. Op deze echo wordt bekeken of het één of meerdere embryo's betreft, of het hartje klopt, of de zwangerschap in de baarmoeder zit en hoe groot het vruchtje is. Aan de hand van bepaalde metingen kun je zien hoe ver de zwangerschap op dat moment gevorderd is. Ook kun je een hele hoop bijzonderheden op dat moment al vaststellen. De termijnecho wordt standaard bij iedere zwangere cliënt in onze verloskundigenpraktijk gemaakt.
  • Bloedverlies: veel vrouwen verliezen in het begin van de zwangerschap wat bloed. Hiervoor zijn tal van oorzaken te vinden. Het hoeft gelukkig lang niet altijd te betekenen dat er met de zwangerschap iets mis dreigt te gaan. Toch schrikt iedere zwangere vrouw van vaginaal bloedverlies. Vandaar dat wij in dit soort gevallen vaak een extra echo kunnen maken ter geruststelling of om aan de hand hiervan een bepaalde diagnose te stellen.
  • Placenta: Het kan belangrijk zijn om te weten waar de placenta zich in de baarmoeder bevindt. Met een echo is de plaats gemakkelijk vast te stellen.
  • Groei: bij iedere controle voelen wij aan de buik. Aan de hand van de groei van de baarmoeder kunnen wij inschatten hoe een kindje groeit. Wanneer wij twijfelen over de groei van de baby laten wij een extra echo maken bij Diagnostiek voor U. Dit kan zowel voorkomen bij een heel grote als bij een heel kleine buik. Deze maken wij niet zelf aangezien wij hiervoor geen opleiding gehad hebben.
  • Ligging: aan het einde van de zwangerschap willen we graag dat het kindje met het hoofd naar beneden gaat liggen. De meeste kindjes doen dit netjes, maar een klein percentage, minder dan 3%, blijft in stuitligging liggen. Om dit uit te sluiten maken we rond de 35-36weken zwangerschap een liggingsecho. Indien het een stuitligging betreft hebben we tijd genoeg om het kindje naar hoofdligging te laten draaien.

Bovenstaande echo's worden vergoed door de zorgverzekeraar. Indien je extra echo's, zoals een pretecho wil laten maken, dien je deze zelf te bekostigen. Hiervoor mag je een afspraak maken bij een pretecho bureau.