Ziektes

Ziektes

Heb je een ziekte?

Indien je een bepaalde aandoening hebt, kan dit gevolgen hebben voor de zwangerschap. Probeer bij het intakegesprek bij de verloskundige informatie te hebben over je ziekte. Wij zullen bij een aantal ziekten ook willen weten of er ooit de erfelijkheid van deze ziekte getest is binnen jullie familie.

In het begin van de zwangerschap wordt bij iedere vrouw standaard bloedonderzoek uitgevoerd. Hierbij worden onder andere de ziektes, HIV, Hepatitis B en Lues gecontroleerd.

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is één van de kinderziektes. De ziekte kenmerkt zich door vlekjes over het gehele lichaam, beginnend in het gezicht. De vlekjes kunnen vlindervormig zijn en het kan gepaard gaan met koorts. Mocht je in aanraking komen met iemand die de vijfde ziekte heeft, neem dan altijd contact met ons op.

Zesde Ziekte

Mocht je tijdens je zwangerschap in aanraking komen met iemand die de zesde ziekte heeft, dan kan dit geen kwaad.

Waterpokken

Waterpokken is een zeer besmettelijke kinderziekte. De ziekte kenmerkt zich door vocht gevulde, jeukende blaasjes op de huis over het gehele lichaam. De meeste volwassenen hebben de ziekte als kind doorgemaakt. Het kan later nog een keer terugkomen als gordelroos.
Wie ooit waterpokken heeft gehad is beschermd hiertegen en loopt geen risico’s in de zwangerschap. Zwangeren waarvan onbekend is of ze het hebben gehad wordt geadviseerd om dit aan te geven tijdens de intake bij ons. Mocht je tijdens de zwangerschap in aanraking komen met iemand met waterpokken en je hebt het nog nooit gehad, neem dan contact met ons op.

HIV/Aids

HIV is het virus dat de ziekte hiv/aids veroorzaakt. Je kunt met HIV besmet raken door onveilig te vrijen met iemand die met HIV besmet is, of als besmet bloed rechtstreeks in je bloedbaan terechtkomt (bijvoorbeeld bij gemeenschappelijk gebruik van naalden bij drugsgebruik). Als je met HIV besmet bent, kan dit virus tijdens de zwangerschap of bevalling via jouw bloed op je baby worden overgedragen, of daarna via borstvoeding. De kans op besmettingvan de baby kan sterk worden verminderd door virusremmers te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Hepatitis B

Hepatitis B is een ziekte waarbij een infectie van de lever optreedt door het hepatitis B-virus. Soms hebben mensen geen klachten en weten dus niet dat zij besmet zijn. Na de besmetting blijft een deel van de mensen het hepatitis B-virus bij zich dragen. Deze mensen worden 'virusdragers' genoemd. Zij kunnen anderen besmetten. Als je 'virusdrager' bent, heeft dat tijdens de zwangerschap geen schadelijke gevolgen voor je kind. Wel kan tijdens de geboorte de baby alsnog in aanraking komen met het virus en geïnfecteerd worden. Daarom krijgt je baby kort na de geboorte hepatitis B-immunoglobuline. Dit zijn kant-en-klare antistoffen die via een injectie worden toegediend en je kind tegen het virus kunnen beschermen. Daarnaast is het belangrijk dat je kind zelf afweer opbouwt tegen het hepatitis B-virus. Daarom krijgt het vaccinaties toegediend. De eerste vaccinatie binnen 48 uur na de geboorte. Daarna op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden.

Syfilis (lues)

Syfilis, ook wel lues genaamd, is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die iemand kan oplopen door onveilig te vrijen. Om besmetting van de baby te voorkomen, is het belangrijk de ziekte zo vroeg mogelijk in de zwangerschap op te sporen. Als uit het bloedonderzoek blijkt dat je syfilis hebt, dan word je verwezen naar een gynaecoloog en krijg je antibiotica.