Aambeien
Tijdens de zwangerschap komen aambeien vaker voor doordat de vaatwanden verslappen. Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Aambeien kunnen jeuken en pijn doen. Persen kan de klachten verergeren. Probeer daarom verstopping en harde ontlasting te voorkomen. Er bestaan verschillende crèmes tegen aambeien, vraag ons om advies.
Bandenpijn
Bandenpijn is de zeurende of stekende pijn in de onderbuik, met name richting de liezen. Deze pijn wordt veroorzaakt door de banden die om de baarmoeder zitten om deze op z’n plek te houden. Naarmate de baarmoeder groeit komen deze banden steeds meer op spanning te staan. Dit veroorzaakt de stekende pijn. De pijn is vaak erger na een drukke dag, dit merk je vooral ’s avonds. Bandenpijn is niet schadelijk, maar probeer altijd naar je lichaam te luisteren. Dit houdt in dat je bij het krijgen van klachten wat meer rust moet nemen of minder zwaar lichamelijk werk moet verrichten. Een warme kruik of bad/douche helpt meestal bandenpijn te verlichten.
Bekkenklachten
In de zwangerschap zorgen hormonen voor verweking van de gewrichten in het bekken. Het bekken wordt hierdoor wat instabiel. Dit is een natuurlijk proces om ervoor te zorgen dat je bekken ruimer kan worden ten tijde van de bevalling en de geboorte van de baby zo makkelijker te laten verlopen.
Je kunt hiervan klachten ervaren, met name in de lage onderrug of het schaambeen. Belangrijk is om een goede houding aan te nemen en een afwisseling te hebben in rust en beweging. Indien je klachten blijven bestaan of erger worden dien je dit te bespreken ons. Wij kunnen je meer tips geven of indien nodig verwijzen naar een specialist op bekkengebied, zoals een fysiotherapeut.
Blaasontsteking
In de zwangerschap heb je meer kans om een blaasontsteking te krijgen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat je minder makkelijk volledig uit plast. De klachten van een blaasontsteking zijn minder duidelijk dan buiten de zwangerschap. Klachten die kunnen wijzen op een blaasontsteking zijn harde buiken en een zeurderig gevoel in de onderbuik. Denk je mogelijk een blaasontsteking te hebben dan is het verstandig om de urine bij de assistente van je huisarts na te laten kijken.
Bloedneuzen/tandvleesbloedingen
In de zwangerschap kun je makkelijker last krijgen van bloedneuzen en tandvleesbloedingen. Dit heeft te maken met het feit dat, door hormonen, de vaatwand slapper wordt. Beide zijn geheel onschuldig. Mocht je last hebben van bloedneuzen dan kan het helpen om wat vaseline in de neus te smeren. Dit voorkomt droogte in de neus. Mocht je vaak last hebben van tandvleesbloedingen dan kan het verstandig zijn een mondhygiëniste te raadplegen.
Duizeligheid
Veel zwangeren hebben last van duizeligheid in de zwangerschap, vooral rond de 20 weken zwangerschap. Dit heeft meestal te maken met een lagere bloeddruk. Het kan ook zijn dat het suikergehalte in je bloed sneller daalt. De duizeligheid kan geen kwaad. Als u last hebt van duizeligheid kan het verstandig zijn om regelmatig kleine beetjes te eten, voldoende te drinken en wat zout extra te nemen, bijvoorbeeld een kopje bouillon.
Harde buiken
Tijdens de zwangerschap voel je de spieren van de baarmoeder af en toe samentrekken. Dit noemt men ook wel harde buiken. Harde buiken kunnen geen kwaad en zorgen niet voor ontsluiting. Het kan een signaal zijn dat je te druk bent en het wat rustiger aan moet gaan doen. Rust en warmte geven vaak verlichting.
Wanneer harde buiken pijnlijk worden of met regelmaat terugkeren is het belangrijk contact op te nemen met ons.
Hoofdpijn
Hoofdpijn in de zwangerschap komt regelmatig voor. Het heeft te maken met hormoonwisselingen en het feit dat je lichaam meer vocht nodig heeft. Belangrijk is om regelmatig en veel te drinken, zo’n twee liter vocht op een dag heb je nodig als zwangere. Wat ook kan helpen is koolzuurhoudende dranken en vruchtensappen te laten staan en maximaal één tot twee kopjes koffie te drinken. Indien nodig mag je paracetamol nemen als pijnstiller.
Indien je in het 3e trimester van de zwangerschap ineens heftige hoofdpijn krijgt, dan is het belangrijk om contact met ons op te nemen.
Jeuk
In de zwangerschap kunnen jeukklachten ontstaan, onder andere door oprekking van de huid van je buik. In zeldzame gevallen is er iets anders aan de hand, daarom is het van belang om bij jeukklachten altijd contact met ons op te nemen.
Kramp
Als zwangere kun je last krijgen van kuitkrampen, meestal ’s nachts. De pijn is zo hevig dat je er wakker van wordt. De precieze oorzaak is niet bekend. Mocht je kramp hebben dat kan het helpen om tegendruk te geven. In een enkel geval heeft de kramp te maken met magnesium tekort. Je kan dit uitproberen door gedurende twee weken magnesium tabletjes te slikken, verdwijnen de krampen, dan is het advies om de magnesium te blijven slikken. Blijven de krampen aanwezig, dan mag je stoppen met de tabletjes en is de oorzaak niet magnesium tekort.
Maagzuur
Door een slechtere afsluiting tussen slokdarm en maaginhoud kan er maagzuur terugstromen de slokdarm in. Wanneer de baarmoeder groter is en de maag verder omhoog drukt wordt dit effect versterkt. Maagzuur wordt versterkt door gekruid of vet eten, koffie en zure- of koolzuurhoudende dranken versterken. Door je voedingspatroon aan te passen kunnen de klachten verminderen. Het kan ook helpen om wat rechter op in bed te liggen (extra kussen). Melk, vanillevla, banaan en pepermuntjes zijn ook middelen die de klachten kunnen verminderen. Blijven de klachten aanhouden, vraag dan om advies van ons.