Alcohol
Veel mensen denken dat een glaasje alcohol tijdens de zwangerschap geen kwaad kan. Uit onderzoek is gebleken dat geen enkele hoeveelheid veilig is. Als je niet drinkt voor of tijdens de zwangerschap en gedurende de periode dat je borstvoeding geeft, verhoogt dit de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind. Alcohol tijdens de zwangerschap kan geboorteafwijkingen en hersenbeschadiging veroorzaken. Het beste is om te stoppen met alcohol op het moment dat je zwanger wilt worden.
Drugs
Het gebruik van drugs in de zwangerschap wordt sterk afgeraden. Softdrugs (cannabis, marihuana/wiet, en hasj) kunnen een gezondheidsrisico zijn voor je zwangerschap en je baby. Het is bekend dat het gebruik van softdrugs de schadelijke werking van andere genotsmiddelen, zoals alcohol, versterkt. Het niet zonder softdrugs kunnen (verslaafd zijn), heeft nadelige gevolgen voor de zwangerschap. Je baby kan ontwenningsverschijnselen krijgen na de geboorte.
Harddrugs zijn een groot risico voor het ongeboren kind. Cocaïne, ecstasy (XTC) en heroïne zijn erg gevaarlijk. Afhankelijk van het soort gebruikte drug kan het kind een aangeboren afwijking of ontwikkelingsstoornis krijgen en/of verslaafd raken. Als je regelmatig harddrugs gebruikt, kan stoppen tijdens de zwangerschap ontwenningsverschijnselen bij het ongeboren kind veroorzaken. Stop daarom altijd in overleg met een specialist op dit gebied.
Foliumzuur
Het advies is om extra foliumzuur te nemen tot 11 weken zwangerschap. Foliumzuur vermindert namelijk de kans op een kind met een open ruggetje. Slik elke dag een tablet van 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Deze tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Als je zwangerschapsvitaminen slikt dan zit daar de benodigde hoeveelheid foliumzuur in.
Katten
In uitwerpselen van katten kan een parasiet voorkomen (toxoplasmose). Als je tijdens de zwangerschap besmet raakt met toxoplasmose, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor je ongeboren kindje. Om deze reden wordt het afgeraden om kattenbakken te verschonen. En het advies is om in de tuin te werken met handschoenen aan.
Sporten
Tijdens de zwangerschap is het verstandig om regelmatig te blijven bewegen. Wandelen en fietsen zijn ideaal in de zwangerschap. Sportte je al voordat je zwanger werd? In principe mag je daarmee doorgaan tijdens de zwangerschap, luister wel altijd naar je lijf. Het kan nodig zijn om het tijdens de trainingen iets rustiger aan te doen. Contactsporten (teamsporten) wordt afgeraden in de zwangerschap vanwege de kans dat iets of iemand tegen je buik aankomt. Stop ook met het trainen van je buikspieren.
Vakantie
Op vakantie gaan tijdens je zwangerschap mag gewoon. Tijdens je vakantie gelden dezelfde adviezen als hier. Verder is het advies om te zorgen voor een goede zonbescherming, vanwege de kans op een zwangerschapsmasker. Mocht je gaan vliegen, dan is het advies om een fit-to-fly verklaring mee te nemen. Deze kan je vijf dagen voor vertrek ophalen op de praktijk, bel van tevoren even met de assistente, dan zorgt zij dat deze klaar ligt. Tijdens het vliegen kan je het beste ieder uur even lopen, zodat je de kans op trombose verkleint.
Roken
Roken tijdens de zwangerschap brengt grote risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving beïnvloedt de zwangerschap nadelig. In sigaretten zitten schadelijke stoffen. Deze stoffen zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor voor verminderde zuurstoftoevoer naar het kind. Hierdoor groeit de baby minder goed. Kinderen van rokende moeders hebben daarom vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren. Ze zijn hierdoor kwetsbaarder. Tijdens de eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan de luchtwegen.
Ook heeft de zwangere een hoger risico op het ontwikkelen van een te hoge bloeddruk, met mogelijk zwangerschapsvergiftiging tot gevolg. Aangezien de placenta minder goed doorbloed is, bestaat de kans op placentaloslating met het overlijden van de baby tot gevolg.
Er zijn bovendien aanwijzingen dat wiegendood meer voorkomt als er in de buurt van de baby wordt gerookt. Wij adviseren beide aanstaande ouders dan ook: stop met roken en vermijdt rokerige ruimtes zoveel mogelijk.
Mocht je moeite hebben met het stoppen met roken, maak dit dan kenbaar tijdens het intakegesprek bij de verloskundige.
Wil je meer informatie over roken en zwangerschap kijk dan eens op: www.rokeninfo.nl